Sojusz apeluje do prezydenta Dudy o podpisanie ustawy reprywatyzacyjnej

dodano 2015-08-07 14:02 w kategorii: Informacje

Przewodniczący SLD Leszek Miller zaapelował do prezydenta Andrzeja Dudy o wycofanie z Trybunału Konstytucyjnego ustawy reprywatyzacyjnej i jej jak najszybsze podpisanie.

Ustawę na początku tygodnia skierował do Trybunału Konstytucyjnego, bez jej podpisywania, ówczesny prezydent Bronisław Komorowski. Chodzi o regulacje, które miały ograniczyć zwrot nieruchomości, odebranych po 1945 roku dekretem prezydenta Bolesława Bieruta. Leszek Miller przypominał na konferencji prasowej w Sejmie, że uchwalona niedawno przez parlament tzw. mała ustawa reprywatyzacyjna blokowała aktywność tzw. czyścicieli kamienic oraz przejmowania od władz miasta Warszawy budynków użyteczności publicznej, takich jak szkoły czy przedszkola publiczne. Przepisy dawały bowiem pierwokup miastu Warszawa i Skarbowi Państwa wobec roszczeń byłych właścicieli stołecznych nieruchomości.

– Ta ustawa jest potrzebna Warszawie i bardzo żałuje, że Bronisław Komorowski nie podpisał jej i skierował do Trybunału. Zwracam się do prezydenta Andrzeja Dudy, aby wycofał ten wniosek swojego poprzednika i podpisał tą ustawę, istotną dla mieszkańców Warszawy i ochronę interesu publicznego. Mamy nadzieję, że pan prezydent Duda wyjedzie tym postulatom naprzeciw – powiedział Leszek Miller.

O podpisanie ustawy apeluje także wiceprzewodnicząca SLD, radna miasta Warszawy Paulina Piechna-Więckiewicz. – Ta ustawa miała być szansą dla naszej stolicy, aby bez przeszkód mogła dalej się rozwijać. To co zrobił prezydent Bronisław Komorowski dosłownie w ostatnich dniach swojej prezydentury świadczy o tym, że nie bardzo optymistycznie myślał o losie stolicy wielkiego kraju – stwierdziła Piechna-Więckiewicz.