Klub SLD rekomenduje Jerzego Wenderlicha na Marszałka Sejmu

dodano 2015-06-24 14:12 w kategorii: Ludzie

Leszek Miller na specjalnej konferencji prasowej w Sejmie poinformował, że Klub Poselski SLD rekomenduje Jerzego Wenderlicha na stanowisko Marszałka Sejmu. Na spotkaniu z dziennikarzami szef SLD odniósł się też  do danych GUS, które wskazują, że przybyło Polaków którzy żyją na granicy egzystencji.

Miller zaznaczył, że liczba osób żyjących w biedzie, która znacząco wzrosła od 2008 roku jest odpowiednikiem ilości mieszkańców miasta wielkości Łodzi. SLD nieprzerwanie wychodzi z projektami ustaw, które spowodują, że Polska będzie państwem bardziej sprawiedliwym, a warunki bytowe będą lepsze - powiedział Miller. I wyliczał, że SLD złożył projekty ustaw wprowadzające godzinową i miesięczną płacę minimalną w wysokości połowy miesięcznego wynagrodzenia, zerową stawkę podatku vat dla rodzin, których dochód nie przekracza najniższego wynagrodzenia. Były też projekty ustaw dotyczące podwyższenia najniższych emerytur i szereg innych projektów, które mogłyby być wprowadzone, ale niestety zostały zamrożone w zamrażarce rządowej - dodał l. Miller.

Jak podkreślił lider SLD bardzo trudno było zainteresować Marszałka Sikorskiego i jego poprzednika tymi projektami, a wystarczyły dwa dni kiedy obowiązki Marszałka pełnił Jerzy Wenderlich, aby przynajmniej niektóre z tych postulatów mogły być realizowane - co pokazuje skuteczność obecnego Wicemarszałka.

Widać, że jest możliwy inny klimat w Sejmie, Wicemarszałek Wenderlich dowiódł, że jest możliwy dialog, poszanowanie innych głosów, przeorientowanie się Sejmu z walki politycznej na pracę nad projektami społecznymi. Gdyby było tak całą kadencję obywatele mieliby inną opinię o Sejmie i Senacie.

Bardzo ważne jest to, że Jerzy Wenderlich będzie Marszałkiem całego Sejmu, a nie tylko obozu rządzącego - dodał Miller, który potwierdził, że właśnie obecnego Marszałka Seniora SLD rekomenduje na stanowisko Marszałka Sejmu RP.