Sojusz chce zwiększenia kwoty wolnej od podatku do 6,7 tys. zł

dodano 2015-03-13 11:16 w kategorii: Informacje

SLD przygotował projekt ustawy zakładający podniesienie kwoty wolnej od podatku. Zanim go złoży w Sejmie, posłowie SLD będą konsultować go z Polakami.

Przygotowany przez KP SLD projekt zakłada podniesienie kwoty wolnej od podatku do 6,7 tys. zł. Obecnie to jedynie 3092 zł. – Polska jest jedynym krajem europejskim, która opodatkowuje dochody, które znajduje się poniżej minimum biologicznej egzystencji – zauważył ekspert ekonomiczny SLD dr Wojciech Szewko i wskazał, że obecnie to miesięczne minimum wynosi 541 zł, czyli prawie 6,5 tys. zł rocznie.

Jego zdaniem kwota wolna od podatku powinna wynosić właśnie dokładnie sumę rocznego minimum biologicznej egzystencji. SLD dodatkowo proponuje także, aby ta kwota była zwiększana co roku o tyle, ile wynosi wskaźnik wzrostu gospodarczego zapisywanego rokrocznie przez rząd w ustawie budżetowej. Według dr Szewki budżet państwa nie poniesie także z powodu wprowadzenia tego rozwiązania żadnych strat. Ekspert powołał się na wyliczenia, z których wynika, że już w pierwszy roku funkcjonowania proponowanej ustawy wydatek budżetowy zostanie skompensowany poprzez podatki pośrednie, czyli przez akcyzę, VAT i CIT.

Zanim projekt trafi do laski marszałkowskiej SLD chce skonsultować go z Polakami. Konsultacje mają potrwać tydzień. – Jest wiele różnych propozycji w tej sprawie. W piątek przedstawimy wszystkie wnioski z tych konsultacji i zaprezentujemy końcowy projekt ustawy o kwocie wolnej od podatku, który wtedy też złożymy – zapowiedział rzecznik prasowy SLD Dariusz Joński.

Weź udział w konsultacjach społecznych dot. projektu ustawy zwiększającego kwotę wolną od podatku ->>>