(LEWICA24.PL) Francja: Według sondaży lewica zdobędzie większość

dodano 2012-06-10 10:58 w kategorii: Kraj

Według opublikowanego w piątek 8 czerwca sondażu agencji Ipsos-Logica w wyborach parlamentarnych we Francji, których pierwsza tura odbędzie się w niedzielę 10 czerwca, lewica uzyska bezwględną większość.

Szacuje się, że partie lewej strony sceny politycznej zajmą w Zgomadzeniu Narodowym pomiędzy 292 a 346 miejsc, podczas gdy dla uzyskania większości niezbędne jest zdobycie 289 mandatów. Sama tylko Partia Socjalistyczna (PS) i jej organizacje satelickie powinny zdobyć od 243 do 285 mandatów, co oznacza wszakże lekki spadek poparcia w stosunku do poprzednich sondaży.

Rosną natomiast szanse Frontu Lewicy Jean-Luca Mélenchona, który może zdobyć od 23 do 26 miejsc w Assemblée Nationale - poprzednie badania dawały mu od 21 do 23 mandatów.

Jeśli prognozy Ipsos potwierdzą się, należy oczekiwać, że układ sił w Zgromadzeniu da bardzo silną pozycję prezydentowi François Hollande'owi. Ponieważ rząd będzie musiał szukać poparcia ugrupowań bardziej radykalnych niż wiodąca Partia Socjalistyczna, samodzielnie nie dysponująca większością, przewidywany podział mandatów będzie sprzyjał utrwalaniu się lewicowej orientacji.

Nieznaczny wzrost w stosunku do poprzednich badań opinii publicznej odnotowuje główny przeciwnik PS, centroprawicowa partia UMP, której nie uda się jednak utrzymać obecnie posiadanej większości – jej szanse Ipsos ocenia na od 214 do najwyżej 262 miejsc w legislaturze, podczas gdy łącznie prawicowe organizacje nie powinny mieć więcej niż 285 mandatów w najbardziej optymistycznym dla siebie wyniku.

Front Narodowy Marine Le Pen ma szansę na najwyżej 3 miejsca w Zgromadzeniu, a jest możliwe, że nie zdobędzie żadnego.

Ipsos przeprowadził badanie na podstawie danych ze wszystkich okręgów wyborczych, przy założeniu, że frekwencja wyniesie 58 procent. Sondaż przeprowadzono telefonicznie, w dniach 6-7 czerwca, na próbie 1 017 respondentów. Sondaż przeprowadzono na zlecenie Francuskiej Telewizji i Radia.

Różnice szacunków podziału miejsc w Zgromadzeniu Narodowym wynikają z faktu, że Ipsos uznał wyniki przewidywań w 108 okręgach za niepewne, gdyż różnica pomiędzy prowadzącym kandydatem a następnym w kolejności nie przekracza 4 procent.

We Francji obowiązują okręgi jednomandatowe, więc obliczenie procentowe nie musi przekładać się w prosty sposób na liczbę miejsc w parlamencie. Druga tura wyborów odbędzie się 17 czerwca.