SPOTKANIE WIELKOPOLSKICH ROLNIKÓW POSWIĘCONE TRUDNEJ SYTUACJI W ROLNICTWIE

dodano 2015-01-07 15:09 w kategorii: Ludzie

W dniu 05.01.2015 w Środzie Wielkopolskiej w Wielkopolskiej Wyższej Szkole Społeczno-Ekonomicznej odbyła się debata rolników skupionych wokół komitetu protestacyjnego, poświęcona pogarszającej się sytuacji w rolnictwie (zwłaszcza na rynku trzody chlewnej). Na debatę zostali zaproszeni Posłowie z Wielkopolski oraz Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Rolnicy nie kryli niezadowolenia z faktu, że zjawił się tylko jeden parlamentarzysta-Marek Niedbała reprezentujący Sojusz Lewicy Demokratycznej. W spotkaniu wzięło udział blisko 400 osób, rolników z terenu Wielkopolski. Omawiano skomplikowana sytuację na rynku rolnym spowodowaną niskimi cenami skupu żywca oraz brakiem skutecznych działań rządu zmierzających do odblokowania bądź pozyskania nowych rynków zbytu dla produktów rolnych pochodzących z Polski. Rolnicy mówili o braku należytej kontroli importowanego mięsa, niewystarczających działaniach promujących polską wieprzowinę oraz embargu rosyjskim.  Przedstawiono również szereg szczegółowych postulatów, które na ręce Posła Marka Niedbały złożył Mirosław Jackowiak, rolnik i jeden z organizatorów debaty. Poseł Niedbała zapewnił uczestników, że postulaty te będą przedmiotem dyskusji już na najbliższym posiedzeniu sejmu.