Joński do premier Kopacz: Czy ma pani plan zatrzymania procesu emigracji?

dodano 2015-01-07 14:45 w kategorii: Kraj

SLD domaga się od premier Ewy Kopacz przedstawienia planu działań dotyczących zahamowania emigracji coraz większej liczby Polaków, którzy nie widząc perspektyw w kraju szukają pracy za granicą. – Czy pani premier w ogóle ma taki plan i kiedy go wdroży – pyta publicznie rzecznik prasowy SLD Dariusz Joński.

Podczas konferencji prasowej w Sejmie, Joński przypomniał powołując się na dane GUS, że obecnie do pracy za granicą do tej pory wyjechało ponad 2,3 mln Polaków. – A mamy w tej chwili do czynienia z drugą falą emigracji, która ma być jeszcze większa niż dotychczas – zauważył poseł SLD i wskazywał na badania, z których wynika, że kolejne setki tysięcy Polaków deklaruje chęć wyjechania do pracy za granicę. – Wiemy, że poprzedni rząd, Donalda Tuska nic prawie nie zrobił w tej w kwestii nic nie zrobił, chociaż zapowiadał, że jeśli wygra to Polacy będą wracać do kraju. Nic takiego się nie stało. Dlatego pytamy, czy pani premier Ewa Kopacz ma gotowy plan i kiedy go wdroży – powiedział Dariusz Joński.