SLD: Rząd powinien zatrzymać szkodliwy proces prywatyzacji służby zdrowia

dodano 2015-01-07 14:32 w kategorii: Kraj

Przewodniczący SLD Leszek Miller ocenił, że wypracowane w środę porozumienie między protestującymi lekarzami rodzinnymi a ministerstwem zdrowia można było osiągnąć jeszcze pod koniec zeszłego roku, bez ryzyka zamykania gabinetów lekarskich przed pacjentami. By więcej nie dochodziło do takich sytuacji, SLD domaga się od rządu zatrzymania procesu prywatyzacji służby zdrowia.

-Cieszymy się, że po długich rozmowach pomiędzy lekarzami a ministrem zdrowia wiele zamkniętych gabinetów ponownie zostało otwartych dla pacjentów. Bo los i interes pacjenta jest dla nas najważniejszy. Nie interes ministra, lekarzy, ale właśnie sytuacja pacjentów jest najważniejsza – powiedział w Sejmie na konferencji prasowej Leszek Miller.

Zdaniem byłego premiera wypracowane w środę porozumienie można było wypracować jeszcze w grudniu 2014 r. – Mamy wrażenie, że byliśmy świadkami pewnego happeningu, politycznego show, gdzie najpierw sytuację maksymalnie zdramatyzowano, aby dziś ogłosić sukces. To wszystko dzieje się kosztem zdrowia i życia pacjentów, zwłaszcza tych starszych – zauważył przewodniczący SLD.

Według Leszka Millera sytuacja z protestami lekarzy rodzinnych, która praktycznie powtarza się na początku każdego roku wynika z systemu, który wdraża koalicja PO-PSL. – Rząd robi wszystko, aby pozbyć się odpowiedzialności za stan zdrowia i życia własnych obywateli. Tworzy takie mechanizmy, odpowiedzialność państwa do absolutnego minimum – stwierdził szef SLD i zapowiedział, że partia będzie ponawiała swoje propozycje dot. ochrony zdrowia.

– Będziemy domagali się przede wszystkim, aby obecny rząd zatrzymał szkodliwy dla pacjentów proces prywatyzacji ochrony zdrowia, wyzbywania się placówek publicznych. Domagamy się też rozszerzenia placówek non-profit, a nie nastawionych na zysk – powiedział Leszek Miller. – Jeśli ten proces nie zostanie powstrzymany, będzie coraz gorzej, a sytuacje z początku tego roku będą coraz bardziej powszechne – ostrzegł.