Sojusz chce wspólnego kandydata lewicy w wyborach prezydenckich

dodano 2014-12-06 16:21 w kategorii: Informacje

Będziemy dążyć do wskazania kandydata w wyborach na urząd Prezydenta RP, który byłby przedstawiciel całej polskiej lewicy i centrolewicy. Jesteśmy gotowi do konsultacji w tej sprawie – oświadczył po posiedzeniu Rady Krajowej SLD przewodniczący Leszek Miller.

Rada w trakcie swoich obrad przyjęła uchwałę w tej sprawie (przeczytaj treść uchwały >>>).

Leszek Miller poinformował, że w Sojuszu zwyciężyła koncepcja poparcia takiego kandydata w wyborach prezydenckich, który byłby nie tylko kandydatem SLD, ale zdecydowanie szerszego środowiska lewicy. - To zasadnicza zmiana, bo do tej poruszaliśmy się tylko we własnym kręgu – stwierdził lider partii. Przyznał, że wskazał w tej roli Ryszarda Kalisza, ale nie jest to ostateczna decyzja, bo na lewicy "są także inne nazwiska, które będą konsultowane".

Rada Krajowa postanowiła także, że na przełomie stycznia i lutego ma odbyć się konwencja SLD, gdzie ostatecznie członkowie partii zdecydują o poparciu dla konkretnego kandydata w wyborach prezydenckich. Leszek Miller dodał, że podczas konwencji zostanie przyjęta także nowa formuła programowa oraz pewne zmiany organizacyjne. - W SLD zwycięża pogląd, że powinniśmy z większym naciskiem niż do tej pory akcentować wszystkie kwestie dotyczące innowacji, nowoczesności i w tym się specjalizować – powiedział szef Sojuszu.