Zaborowski: Wybory muszą być przejrzyste. Niezbędne zmiany w Kodeksie wyborczym

dodano 2014-12-03 14:49 w kategorii: Informacje

Jeszcze w tym tygodniu KP SLD złoży do laski marszałkowskiej projekt zmian w Kodeksie Wyborczym, które mają spowodować, że wybory w Polsce będą bardziej przejrzyste.

Poseł SLD Zbyszek Zaborowski, który pracuje nad projektem zapowiedział, że prace nad nim są na ukończeniu. – Nowelizacja trafi do Sejmu jeszcze w tym tygodniu. Zależy nam na przejrzystości wyborów – powiedział Zbyszek Zaborowski.

W nowelizacji znajdzie się w nim m.in. propozycja rejestracji dźwięku i obrazu w komisjach obwodowych, gdzie są liczone głosy, a także ujednolicenie urn wyborczych i wprowadzenie zasady, że są przezroczyste. Sojusz chce także zmienić zasadę liczenia głosów i postuluje o rezygnację z metody D’Honta na rzecz metody Sainte-Lague, która bardziej odzwierciedla preferencje wyborców. W projekcie mowa będzie także o obowiązku prowadzenia przez Państwową Komisję Wyborczą rzetelnej kampanii informacyjnej o sposobie głosowania i uruchomienie na czas wyborów specjalnej infolinii PKW dla wyborców.

SLD domaga się także ujednolicenia kart do głosowania – rezygnacja z tzw. książeczek, jak w ostatnich wyborach samorządowych do sejmiku, a jeśli nie będzie to możliwe z uwagi na dużą ilość komitetów wyborczych, wprowadzenie zasady, że na pierwszej stronie pojawi się spis komitetów i instrukcja, jak prawidłowo zagłosować.

Poseł Zaborowski przypomniał, że parlament już pracuje nad jeszcze jedną propozycją zmian w ustawie o samorządzie gminnym. Pierwsze czytanie projektu SLD odbyło się w Sejmie w środę. Sojusz proponuje w nim zezwolić wójtom, burmistrzom i prezydentom miast na łączenie swoich funkcji z mandatem senatora. – W ten sposób Senat i jego pozycja ustrojowa ulegnie wzmocnieniu. Dobrze by było powrócić do idei reprezentacji samorządowej bezpośrednio w Senacie – dodał Zaborowski.