Poseł Dariusz Joński interweniuje u premier w sprawie łódzkiego szpitala

dodano 2014-10-23 18:43 w kategorii: Wojewódzkie

Rzecznik prasowy SLD Dariusz Joński skierował list do premier Ewy Kopacz w sprawie pomocy dla Centrum Zdrowia Matki Polki w Łodzi, gdzie awarii uległa aparatura, bez której placówka nie jest w stanie przeprowadzać operacji.

Uszkodzone urządzenie to pompa do krążenia pozaustrojowego, czyli tzw. sztuczne płuco- serce. Szpitala nie stać na kupienie nowej aparatury, która kosztuje niemal 600 tys. zł. Zbiórkę prowadzą internauci, do tej pory zebrali ok.  50 tys. zł, czyli dużo za mało. W sprawie interweniuje poseł SLD Dariusz Joński.

- Apeluję do pani premier Ewy Kopacz o to, aby w budżecie znalazła te 600 tys. zł na urządzenie dla szpitala i przyśpieszyła procedury w tej sprawie – powiedział Dariusz Joński informując o liście wysłanym do KPRM w tej sprawie. Jak zauważył, łódzki szpital podlega Ministerstwu Zdrowia, a te do tej pory nie zainteresowało się kłopotem placówki. – Ministerstwo potrafi wydać 750 tys. zł na nagrody dla urzędników, to na pewno znajdzie pieniądze, które są potrzebne teraz w tym szpitalu – stwierdził Dariusz Joński.

Oto list do Ewy Kopacz >>> POBIERZ TUTAJ