Leszek Miller: Prawica niezdolna do rozmów nad projektami opozycji.

dodano 2012-09-14 06:12 w kategorii: Ludzie

Szef Sojuszu Lewicy Demokratycznej, Leszek Miller uważa, że prawica nie jest zdolna do rozmów nad projektami opozycji. Dlatego zwrócił się do Marszałek Sejmu z prośbą o zrezygnowanie z praktyki blokowania prac nad ustawami partii mających odmienne poglądy od rządu.

Blokowanie dyskusji nad danym projektem jest sprzeczne z ideą parlamentaryzmu, gdyż nie dopuszczono do jakiejkolwiek debaty. Nie dopuszczono do wymiany poglądów, w parlamencie, który jest miejscem ścierania się różnych poglądów tak, jakby sama debata była dla prawicy zagrożeniem –  mówi Przewodniczący SLD. Miller uważa także, że są tematy, które dla prawicy są jak owoc zakazany. Prawica boi się dyskusji o nich, ponieważ wtedy wychodzi na jaw miałkość ich poglądów - dodał Przewodniczący Sojuszu.

Przyczyną takiej reakcji było głosowanie nad wnioskiem PiS o niewprowadzenie do porządku obrad projektu ustawy o Rzeczniku ds. Przeciwdziałania Dyskryminacji. Za wnioskiem, oprócz Prawa i Sprawiedliwości, opowiedzieli się politycy PO, PSL oraz Solidarnej Polski.