Joński: SLD będzie walczyć o pełny rozdział państwa od kościoła

dodano 2014-07-30 13:12 w kategorii: Kraj

Sojusz Lewicy Demokratycznej będzie walczyć o rozdział kościoła od państwa we wszystkich sferach. Posłowie SLD zwrócą się dziś do minister Joanny Kluzik- Rostkowskiej z prośbą o opracowanie raportu na temat przestrzegania neutralności światopoglądowej w polskich szkołach.

Polski kościół chce zawłaszczyć kolejny obszar, tym razem polską edukację- mówi rzecznik prasowy SLD Dariusz Joński. W Internecie pojawiła się deklaracja wiary dla nauczycieli i studentów pedagogiki, podpisana już przez blisko 4 tysiące osób. Zakłada ona pierwszeństwo prawa bożego nad prawem ludzkim. Idziemy w kierunku Iranu. Chcielibyśmy, aby to prawo ziemskie decydowało. Będziemy robić wszystko, aby zapobiec wprowadzeniu deklaracji wiary dla nauczycieli- argumentuje Dariusz Joński.

Lekcje etyki w polskich szkołach są fikcją, a uczniowie odczuwają presję ze strony nauczycieli i księży, aby regularnie uczestniczyć w ich zajęciach. Rodzice mają konstytucyjne prawo do wychowania dzieci w ramach swojej etyki i moralności. Dlatego raport o neutralności światopoglądowej w polskich szkołach jest niezbędny.
SLD nie popiera opinii ministra Królikowskiego, który uważa, że zapis w konstytucji dotyczący rozdziału państwa od kościoła nie oznacza neutralności światopoglądowej- dodaje Paulina Piechna- Więckiewicz. Według niej cele zapisane w deklaracji niosą ryzyko reżimu religijnego.