Zemke: Obowiązek wyjaśnienia katastrofy ma strona ukraińska, a nie rosyjski MAK

dodano 2014-07-18 15:57 w kategorii: Kraj

Nie widzę żadnych podstaw, ani politycznych, ani prawnych, aby katastrofę malezyjskiego boeinga miał wyjaśniać rosyjski MAK. Musi ją wyjaśnić komisja powołana przez ukraińskie władze – powiedział „Gość poranka” w TVP INFO, Janusz Zemke z SLD.

Według europosła tragedia ta może doprowadzić do rewizji polityki części europejskich państw wobec konfliktu Ukraina-Rosja – dodał były wiceminister obrony narodowej. Zupełnie nie rozumiem, dlaczego miałby to wyjaśniać rosyjski MAK. Do katastrofy doszło na terytorium Ukrainy, w katastrofie nie zginął ani jeden obywatel Rosji. Nie widzę żadnych podstaw, ani politycznych, ani prawnych i faktycznych, aby miał to wyjaśniać rosyjski MAK. Musi to wyjaśnić komisja powołana przez ukraińskie władze z udziałem innych państw – wyjaśnił Zemke.

Na antenie TVP INFO polityk przyznał, że możliwa jest zmiana polityki państw Unii Europejskiej, które do tej pory zajmowały takie stanowisko, jakby ta wojna ich nie dotyczyła. Po tej tragedii wiele państw będzie musiało sobie powiedzieć, że to nie jest konflikt, który trwa tylko na granicy Ukrainy i Rosji. Nagle się okazało, że skutki tej wojny mogą uderzać w obywateli innych państw. Doprowadzi to do rewizji polityki części europejskich państw Ja myślę, że to, skąd została wystrzelona ta rakieta, to już jest wiadome, ponieważ zakładam, że nad tym terytorium jest kilka satelitów różnych państw i były w stanie uchwycić moment wystrzelenia – powiedział Zemke.

W mediach rosyjskich dominuje narracja, że za tę tragedię odpowiadają Ukraińcy i taką tezę przedstawił również prezydent Rosji Władimir Putin. – Jest to sprawa na użytek wewnętrzny i jest wymiar wojny propagandowej, która toczy się w internecie, w dostępie do informacji – stwierdził europoseł SLD.

źródło: TVP INFO