Joński: Za jaką cenę sprzedało się PSL?

dodano 2014-07-10 16:51 w kategorii: Kraj

Rzecznik prasowy SLD Dariusz Joński zaapelował do PSL o zmianę decyzji w sprawie ministra spraw wewnętrznych Bartłomieja Sienkiewicza i w piątkowym głosowaniu podniesienie ręki razem z opozycją za jego odwołaniem.

Joński przypomniał, że po ujawnieniu afery podsłuchowej prezes PSL Janusz Piechociński mówił o konsekwencjach, jakie powinny być wyciągnięte wobec ministrów, którzy stali się bohaterami taśm ujawnionych przez tygodnik „Wprost”.  Chciał wyjaśniać aferę do końca, dogłębnie. Mówił o potrzebie zachowania standardów w polityce. Im dalej jednak w czasie i trwania negocjacji z PO okazało się, że stanowisko PSL ewaluowało – wskazał rzecznik prasowy SLD i zauważył, że ludowcy przeprowadzają obecnie ciąg dalszy negocjacji cenowych i stanowisk w Sejmie z Platformą.  Otóż okazuje się, że bohaterowie taśm mają się dobrze, tylko miejsce negocjacji się zmieniło. „Deale” załatwiane są nie w "Sowie", ale w Sejmie – powiedział Joński.

Poseł SLD skierował do prezesa PSL Janusza Piechocińskiego publicznie pytania w tej sprawie. Za jaką cenę sprzedało się PSL? Czy to prawda, że w zamian za obronę ministra Sienkiewicza PSL dostanie stanowisko wiceszefa ABW? Czy to prawda, że w zamian za poparcie szefa MSW PO poprze ustawę o uboju rytualnym? – pytał Dariusz Joński. Jest szansa, żeby PSL nie utonęło razem z Platformą. To głosowanie razem z opozycją – mówił rzecznik prasowy SLD.