Akcja FMS: POdziękujmy (NIE)rządowi!

dodano 2014-06-26 09:48 w kategorii: Ludzie

Federacja Młodych Socjaldemokratów zorganizowała na terenie całego kraju akcję „POdziękujmy (NIE)rządowi”, który odbył się m.in. w: Warszawie, Włocławku, Zielonej Górze, Krakowie, Łodzi, Tarnowie, Bełchatowie, Mielcu, Poznaniu, Białymstoku.

Podczas akcji po raz kolejny przedstawiliśmy nasz krytyczny stosunek do działań instytucji państwa i siłowego rozwiązania sytuacji w redakcji „Wprost”. Młodzi Socjaldemokracji wręczyli Posłom Platformy Obywatelskiej Powszechną Deklarację Praw Człowieka, aby politycy rządzącej koalicji zapoznali się z jej treścią, gdyż wyraźnie zapomnieli o podstawowych wolnościach konstytuujących demokrację oraz „zestaw małego policjanta”, który jest symbolem ataku na wolność słowa. Podczas briefingu odczytano Stanowisko Zarządu Krajowego FMS. Członkowie Federacji wyrażają w nim zrozumienie, że tzw. „Taśmy WPROST” są efektem przestępstwa i muszą zbadać je organy ścigania, jednak sposób w jaki prokuratura i ABW chciało zdobyć nośniki jest daleki od standardów demokracji i wyklucza Polskę z rodziny krajów praworządnych. Stanowisko mówi o strachu przed dalszymi działaniami rządu i domaga się jego dymisji.

W ramach akcji „POdziękujmy (NIE)rządowi” wsparły nas również inne organizacje powiatowe FMS dając swój wyraz sprzeciwu wobec takich działań aparatu państwa przez nadesłanie specjalnie przygotowanych zdjęć (m.in. organizacje: Pabianicka, Zgierska, Kutnowska, Pajęczańska i Sieradzka z Województwa Łódzkiego) oraz, co szczególnie dla nas ważne – nasi przyjaciele z innych organizacji socjaldemokratycznych – m.in. z  Czech, Niemiec, Szwecji oraz Hiszpanii.

Akcja była pokłosiem tak zwanej „Afery Taśmowej”, która ukazuje nie tylko słabość instytucji państwa ale w szczególności żenujący i niedopuszczalny sposób uprawiania polityki przez osoby związane z Platformę Obywatelską.