VI Kongres Krajowy FMS: Młodzież wierzy w SLD

dodano 2014-06-22 09:34 w kategorii: Ludzie

W warszawskim klubie Hybrydy odbył się VI Kongres Krajowy Federacji Młodych Socjaldemokratów. Młodzieżówka SLD wybierała nowe władze, podsumowywała kampanię wyborczą oraz przygotowała program, który odpowiada na potrzeby młodych ludzi w Polsce.

Młodzieżówka jest nieodłącznym elementem każdej partii politycznej. Zawsze pokazuje nowe, młodsze oblicze polityki, a dla wielu osób staję się wyskocznią do dalszej działalności społecznej i politycznej. Dlatego nie powinna dziwić nikogo chęć znalezienia się we władzach organizacji, która wpływa na kształtowanie sceny politycznej.

Podobnie było w sobotę kiedy do rywalizacji o fotel lidera FMS stanęło 3 kandydatów: Magda Zdyra- przewodnicząca warszawskiego koła Federacji, Jarosław Graziadei-Darmas- dotychczasowy Sekretarz Generalny młodzieżówki oraz Maciej Onasz, łodzianin, który od ponad 12 lat jest związany z lewicowymi organizacjami.

Ostatecznie zwyciężył 28 letni Onasz, który zmierzył się w drugiej turze z Magdą Zdyrą. Nowy przewodniczący Federacji Młodych Socjaldemokratów zapowiedział, że będzie działał na rzecz zbudowania silnej pozycji młodzieżówki SLD, która ma stać się donośnym głosem młodych ludzi w Polsce i sprawnie walczyć o ich prawa.

Goście Kongresu, czyli Paulina Piechna-Więckiewicz, wiceprzewodnicząca SLD, Krzysztof Gawkowski - Sekretarz Partii oraz Grzegorz Napieralski - poseł SLD, którzy serdecznie pogratulowali nowemu liderowi i wyrazili chęć współpracy oraz zaoferowali pomoc w działaniu młodzieżówki. W kolejnym głosowaniu członkowie Kongresu wybrali Sekretarza Generalnego, którym została Martyna Leszczyłowska pokonując ubiegającą się o to stanowisko Magdę Zdyrę. Leszczyłowska była do tej pory Sekretarzem FMS Lubuskie oraz jest asystentką europosła prof. Bogusława Liberadzkiego.

Sekretarzem ds. Międzynarodowych została Małgorzata Gondko z Małopolski, która studiuje stosunki międzynarodowe oraz biegle włada m.in. angielskim, portugalskim i hebrajskim. Gondko obiecała naprawić współpracę z naszymi lewicowymi przyjaciółmi z reszty Europy oraz poprawić i zwiększyć udział FMS w działalności międzynarodowych młodzieżówek jakimi są YES i IUSY. Kongres wyłonił również wiceprzewodniczących Federacji oraz Radę Krajową, Sąd Koleżeński i Komisję Rewizyjną. Wiceprzewodniczącymi Federacji zostali Przemysław Jednacz, który jest Przewodniczącym Rady Regionalnej FMS oraz Rzecznikiem Prasowym Rady Wojewódzkiej SLD w Rzeszowie, Dariusz Szczotkowski – Przewodniczący FMS w Małopolsce, Damian Syjczak – Przewodniczący FMS w województwie zachodniopomorskim oraz Rzecznik Prasowy Rady Wojewódzkiej SLD, Łukasz Dybalski – wiceprzewodniczący FMS oraz Adrian Bogusławski – Przewodniczący FMS w woj. śląskim.

Nowe władze przystąpiły do działania od razu, a pierwszym efektem ich pracy jest stanowisko potępiające wkroczenie ABW i prokuratury do redakcji tygodnika "WPROST" i sprzeciw Federacji Młodych Socjaldemokratów wobec próby budowania IV RP Bis.

Cezary Paprzycki,
Rzecznik Prasowy Federacji Młodych Socjaldemokratów w Wielkopolsce,