Kolejny sondaż i kolejny wzrost poparcia dla SLD

dodano 2012-05-27 13:35 w kategorii: Akcje

Zmienia się sytuacja w sondażach wyborczych. Wyraźny wzrost poparcia od kilku tygodni notuje Sojusz Lewicy Demokratycznej. W najnowszym badaniu opinii publicznej zyskuje 3,2%.

Sondaż przeprowadzony w maju przez IBOP PPSP wskazuje co prawda na najlepszy wynik Platformy Obywatelskiej, jednak to Sojusz zanotował największy wzrost poparcia, sięgający 3,2%. Mamy już 15,6%, a PO wybiera już tylko 31.3% Polaków. Traci też PiS, który wskazuje coraz mniej respondentów (obecnie 25%).

Wyraźnie widać, że tendencja do rozchodzenia się poparcia SLD i Ruchu Palikota jest trwała i to na korzyść partii Leszka Millera. Palikot traci kolejne 1,9%, a jego ogólne poparcie spadło do 7,5%. Do Sejmu "załapałby się" także PSL, jednak ze słabym wynikiem 5,4%. Poniżej progu wyborczego pozostałe partie:  Solidarna Polska (3,5 proc.), Kongres Nowej Prawicy (1,9 proc.) i PJN (0,6 proc.). 7% ankietowanych nie potrafiło wskazać na kogo chce głosować.

Badanie przeprowadzono między 23-26 maja 2012r. Czy będzie to wiosna wzrostów dla SLD? Walczymy dalej!