Gawkowski: Nie ma zgody SLD na to, aby utrwalać IV RP. Joński: Idziemy po pana, panie Kamiński

dodano 2014-06-13 14:18 w kategorii: Informacje

SLD będzie przeciwko komisji śledczej rozliczającej finanse państwa Kwaśniewskich. Jest za to chęć rozliczenia IV RP – powiedział sekretarz generalny SLD Krzysztof Gawkowski.

Polityk w ten sposób skomentował wniosek PiS o komisję śledczą dot. majątku Jolanty i Aleksandra Kwaśniewskich. Gawkowski przypomniał jednocześnie, że prokuratura już kilka lat temu umorzyła sprawę dotyczącą rodziny Kwaśniewskich. Jednak jego zdaniem w sytuacji ostatnich wypowiedzi i sugestii byłego szefa CBA, były prezydent powinien wystąpić o odtajnienie wszystkich akt sprawy. – To pokaże, że Aleksander Kwaśniewski nie ma nic na sumieniu, że ma czyste ręce, a opinia publiczna będzie miała okazję przekonać się, że ta gra polityczną, którą proponuje Jarosław Kaczyński z Mariuszem Kamińskim to nic innego jak hucpa polityczna – powiedział Krzysztof Gawkowski na konferencji prasowej w Sejmie.

Sekretarz generalny SLD przypomniał także, że w najbliższych dniach Sojusz złoży do laski marszałkowskiej wniosek o powołanie komisji śledczej rozliczającej działalność CBA za czasów, kiedy rządził nim Mariusz Kamiński. - Jarosław Kaczyński ma marzenie, którym jest odbudowa IV RP, państwa, w którym CBA puka o 6 rano do drzwi niewinnych ludzi, państwa podsłuchów i aresztów wydobywczych. Wysyła na front tej wojny swojego największego gangstera politycznego Mariusza Kamińskiego i próbuje udowodnić, że czas, kiedy szefem CBA był Mariusz Kamiński to był czas dobry dla Polski i Polaków. Nie ma zgody SLD na to, aby utrwalać IV RP – zapowiedział Gawkowski.

- Idziemy po pana, panie Kamiński i zrobimy wszystko, aby pan odpowiedział przed sądem, a wcześniej przed komisją śledczą – dodawał rzecznik prasowy SLD Dariusz Joński. Polityk już teraz apeluje do innych partii – PO, PSL i Twojego Ruchu – o poparcie wniosku SLD o powołanie komisji śledczej rozliczającej działalność Mariusza Kamińskiego jako szefa CBA.