Senyszyn: Prawica ujawniła seksualne obsesje i chore uprzedzenia

dodano 2014-05-20 20:14 w kategorii: Ludzie

Prawica sprowadziła dyskusję wyborczą od kwestii światopoglądowych, bo nie ma planu wyjścia z katastrofy gospodarczej, ale przedstawia te kwestie w zafałszowany sposób, by zastraszać wyborców, grać na ich emocjach i budzić nienawiść - powiedziała w rozmowie z Onetem prof. Joanna Senyszyn, oceniając kampanię wyborczą do Parlamentu Europejskiego. - Po zwycięstwie Conchity Wurst w Eurowizji po raz kolejny ujawniły się seksualne obsesje prawicy i jej chore uprzedzenia. To ośmieszyło nasz kraj na arenie międzynarodowej, ale nie jest zaskakujące, bo za sprawą PO, PSL, PiS i jego pochodnych, polska delegacja w Parlamencie Europejskim ma opinię najbardziej homofobicznej, antykobiecej i seksistowskiej delegacji narodowej - dodała wiceprzewodnicząca Sojuszu.

Z prof. Joanną Senyszyn, eurodeputowaną SLD, wiceprzewodniczącą Sojuszu, kandydatką do PE z okręgu małpolsko-świętkorzyskiego, rozmawia Przemysław Henzel.

Przemysław Henzel: Pani Profesor, dlaczego stosunek do świeckości państwa, polityki gender i sytuacji osób homoseksualnych jest podnoszony w debacie wyborczej w Polsce w związku z wyborami do Parlamentu Europejskiego? Dlaczego kwestie światopoglądowe wysunęły się w Polsce przed np. kwestie gospodarcze?

Prof. Joanna Senyszyn: W naszym, SLD-owskim programie, powiązanym z programem europejskich socjalistów, jest przede wszystkim praca, podwyższenie minimalnych wynagrodzeń i emerytur, walka z ubóstwem i gorszym traktowaniem kobiet na rynku pracy, ale oczywiście są też kwestie światopoglądowe: świeckość państwa, związki partnerskie, prawa reprodukcyjne i seksualne, walka z przemocą wobec kobiet, osławiony gender. Prawica, nie tylko w Polsce, przedstawia je w zafałszowany sposób, aby zastraszać wyborców, grać na ich emocjach i budzić nienawiść. To zasłona dymna, która ma ukryć konsekwencje katastrofalnych rządów i wychodzenia z kryzysu kosztem obywateli.

W UE ratowanie banków kosztowało 1,6 biliona euro. Zapłacili za to podatnicy. 27 mln Europejczyków jest bez pracy, a 120 mln żyje w ubóstwie lub na jego granicy. W Polsce, co trzecia rodzina. Od 2009 r. rośnie bezrobocie w grupie wiekowej 15-24 lata. W 2012 r. bezrobotnych było już 26,5 proc. młodych Polaków. Ochrona zdrowia jest rozłożona na łopatki, wielu Polaków nie stać na wykupienie leków.

Prawica nie ma planu wyjścia z tej katastrofy, więc sprowadza dyskusje do kwestii światopoglądowych. PO i premier Tusk wykorzystują też konflikt rosyjsko-ukraiński i straszą Polaków wojną zamiast przedstawić plan naprawy państwa.

Pełen tekst wywiadu dostępny na www.onet.pl >>> KLIKNIJ TUTAJ