Kadra w systemie pay-per-view. Jest reakcja polityka SLD

dodano 2012-09-06 08:27 w kategorii: Ludzie

Wojciech Olejniczak na swoim blogu oburza się i mówi, że ktoś brzydko bawi się polskimi kibicami. Wczoraj polski internet obiegła informacja, że mecz eliminacji Czarnogóra-Polska będzie dostępny tylko w systemie pay-per-view. To według europosła skandal i omijanie prawa.

Wiele lat temu Sejm zabezpieczył kibiców przed takim scenariuszem. Uznał, że nasza reprezentacja (niezależnie od wyników sportowych) jest dobrem ogólnonarodowym i jej mecze powinny być pokazywane tylko w stacjach ogólnodostępnych. Niestety posłowie nie przewidzieli wprowadzenia na rynek polski systemu pay-per-view.

Cała sprawa odbywa się kontekście walki o fotel prezesa PZPN. Być może komuś zależy, aby obecna ekipa zanotowała spektakularną wpadkę? To brzydka zabawa. Jej ofiarą są polscy kibice. Większość z nich nie ma najmniejszej ochoty wydawać 20 zł za mecz, który zgodnie z obowiązującym prawem powinien być dostępny bezpłatnie - pisze Olejniczak na blogu w portalu natemat.pl

Europoseł deklaruje ze swojej strony, że będzie teraz namawiał posłów SLD, aby złożyli nowelizację prawa, która zakaże nie tylko transmisji meczów reprezentacji kodowanych, ale również w systemie pay-per-view.

Ten skandal nie może się powtórzyć - dodaje Wojciech Olejniczak.