Leszek Miller ma swojego tulipana!

dodano 2014-05-03 19:55 w kategorii: Ludzie

Leszek Miller ma od dziś tulipana noszącego jego imię. Lider Sojusz wziął udział w premierowym pokazie nowej odmiany, zorganizowanym podczas Międzynarodowych Targów Tulipanów w Chrzypsku Wielkim w województwie wielkopolskim.

Kolor i wygląd stworzonego w Holandii tulipana "Leszek Miller" aż do sobotniej uroczystości trzymany był w ścisłej tajemnicy. Leszek Miller spodziewał się, że kwiat będzie czerwony; podczas ceremonii w Chrzypsku Wielkim okazało się, że miał częściowo rację.

"On jest biało-czerwony: czerwony z białymi brzegami. Jest piękny, ma duży kielich. Szczególnie pasuje do dzisiejszego, świątecznego dnia i jest też powiązany z dziesiątą rocznicą wejścia Polski do Unii Europejskiej" - powiedział PAP Miller.

Właściciel gospodarstwa ogrodniczego Bogdan Królik z Chrzypska Wielkiego, przyznał, że uhonorowanie b. premiera nową odmianą tulipana ma związek z rocznicą przystąpienia Polski do UE i faktem, że to Miller podpisał Traktat Akcesyjny. Leszek Miller powiedział PAP, że to jedno z bardziej oryginalnych sposobów upamiętnienia jego udziału w przystąpieniu Polski do UE.

"Ja kocham kwiaty, przede wszystkim róże i tulipany, cieszę się więc, że to jest tulipan. Przed laty podczas oficjalnej wizyty w Singapurze moje imię otrzymały też orchidee" - powiedział.

źródło: PAP