W SLD powstał zespół ds. monitorowania Euro 2012

dodano 2012-05-25 06:51 w kategorii: Ludzie

SLD powołał specjalny 10-osobowy zespół ds. monitorowania Euro 2012. Powód? -Chcemy przygotować kompletny raport, który będzie pokazywał zarówno dobre, jak i negatywne zachowania administracji państwowej w tej sprawie - podkreślił poseł Sojuszu, szef zespołu Tomasz Garbowski.
SLD chce w ten sposób sprawdzić ostatnie zapewnienia premiera Donalda Tuska, że wszystko na mistrzostwa jest przygotowane.
Raport ma być gotowy najpóźniej trzy miesiące po zakończeniu Euro 2012. - Pokażemy naszą ocenę Mistrzostw Europy w piłce nożnej, jak naszym zdaniem administracja zdała egzamin w tym zakresie. Jesteśmy w jednej drużynie, kibicujemy naszym piłkarzom, nie chcemy przeszkadzać, chcemy pomagać - dodał Garbowski.

W piątek zespół zaprezentuje szczegółową analizę pięciu lat przygotowań do Euro 2012. W zespole znaleźli się również posłowie: Stanisława Prządka, Tadeusz Tomaszewski, Bogusław Wontor oraz były poseł Wiesław Szczepański. Z kolei rzecznik SLD Dariusz Joński poinformował, że w czwartek wystosowane zostało pismo do szefa Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego z pytaniem, czy ABW prowadzi postępowanie dotyczące budowy odcinka C autostrady A2 z Łodzi do Warszawy, a także czy prowadzi postępowanie dotyczące wykonawcy tego odcinka, firmy DSS (Dolnośląskie Surowce Skalne).
- ABW powinna informować premiera o firmie DSS i firmie Covec, które okazały się niewypłacalne i które spowodowały ogromne straty również dla budżetu, ale przede wszystkim dla tych firm, które były podwykonawcami - tłumaczył rzecznik SLD.

W połowie kwietnia Sąd Rejonowy w Warszawie ogłosił upadłość likwidacyjną spółki Dolnośląskie Surowce Skalne, która budowała odcinek autostrady A2 Stryków-Konotopa. DSS w konsorcjum z czeską firmą Bogl a Krysl przejęło budowę odcinka C autostrady A2 Stryków-Konotopa w połowie ub.r. - po tym, jak GDDKiA odstąpiła od umowy z chińskim konsorcjum Covec. Spółka DSS ma problemy z płatnościami wobec swoich podwykonawców. Wiele z tych firm jest na krawędzi bankructwa. Budowę autostrady A2 od Strykowa do Konotopy podzielono na pięć odcinków. Autostrada w całości ma być gotowa w październiku br. Nadal nie wiadomo, czy wykonawcy odcinka C, który wcześniej budowało chińskie konsorcjum Covec, uda się przed mistrzostwami osiągnąć takie zaawansowanie prac, by samochody mogły pojechać tamtędy w czerwcu.