Miller: PO jest gotowa umierać za Gdańsk

dodano 2012-09-02 08:15 w kategorii: Ludzie

Miller komentował w programie aferę Amber Gold i zażartą dyskusję sejmową na ten temat, która miała miejsce w czwartek. Krytykował decyzję koalicji PO-PSL, aby odrzucić wniosek opozycji o powołanie komisji sejmowej, która zbadałaby aferę Amber Gold, działania organów państwa w tej sprawie i ewentualne powiązania firmy Marcina P. z politykami - podsumowuje wczorajszy program, portal TVN24.pl.

Miller pytał: Dlaczego PO trzy lata temu zdecydowała się powołać komisję hazardową, a teraz jest przeciwna komisji ws. Amber Gold. Przedstawił też swoje wytłumaczenie? I od razu dopowiedział: Według mnie wtedy uwaga była skoncentrowana na współpracownikach Tuska, a teraz na nim samym. Wtedy światła reflektorów padały na Wrocław, a teraz na Gdańsk... Wtedy PO była obojętna wobec Wrocławia, a teraz jest gotowa umierać za Gdańsk.

Anita Werner pytała również szefa SLD o to, co takiego jest w Gdańsku, za co umierać chce PO. Leszek Miller stwierdził, że nie wie i według niego to właśnie komisja śledcza mogła to wyjaśnić, ale jej nie będzie.

Miller zastanawiał się też - Dlaczego szereg instytucji publicznych i władze Gdańska bez zastrzeżeń ciągle przyjmowały datki od Amber Gold - pisze TVN24.pl.

Porta mówi, że w ocenie szefa SLD, na Pomorzu wszyscy musieli wiedzieć o tym, że Marcin P. jest osobą podejrzaną i otacza ją "negatywna aura". Jak zaznaczył Miller, potwierdził to sam Tusk, mówiący o tym, że nie musiał zdradzać swojemu synowi żadnych tajnych informacji, przestrzegając go przed współpracą z szefem Amber Gold.

Miller zadaje też kluczowe pytanie, kto rozpostarł nad Amber Gold i Marcinem P. parasol ochronny?

źródło: www.tvn24.pl