Krzysztof Gawkowski: To miejsce można nazwać stolicą lewicowej Polski

dodano 2014-03-07 10:12 w kategorii: Kraj

Ludzie lewicy potrafią budować przeświadczenie jak powinna zmieniać się lokalna społeczność. Województwo Wielkopolskie to jest to miejsce, które można nazwać stolicą lewicowej Polski - mówił Krzysztof Gawkowski, który przebywał wczoraj z wizytą w Gnieźnie.

Sekretarz Generalny zwrócił uwagę na to, że w lewicowym Gnieźnie jest jedna z najniższych stawek opłaty za przedszkole w Polsce. Podał przykład innych miast, gdzie takie wygórowane opłaty stanowią poważny problem w rozwoju rodzin.

Przed nami trudny rok dwóch kampanii wyborczych - mówił szef sztabu w wyborach do Parlamentu Europejskiego. Zaznaczył jednocześnie, że jest pełen optymizmu i widzi potencjał w lewicowej liście wyborczej właśnie w Wielkopolsce. To chyba jedna z najsilniejszych list, na której znaleźli się wszyscy pralamentarzyści, na którę liderką jest Krystyna Łybacka, na której jest też lokalny lider Tadeusz Tomaszewski. To sprawia, że liczymy tutaj na dwucyfrowy wynik z dwójką z przodu - mówił Gawkowski.

Sekretarz Generalny podkreślił też ważny charakter wyborów samorządowych. To są wybory o nas samych, o tym gdzie będą chodniki, latarnie, gdzie będzie infrastruktura drogowa, gdzie będzie w końcu kanalizacja, które kamienice będą odnowione i o dziesiątkach różnych rzeczy, które są elementem życia każdego z nas - powiedział Gawkowski.

Budowanie dobrego samorządu, to budowanie na fundamencie człowieka. W samorządzie terytorialnym powinniśmy odsuwać interesy wielkiej polityki. To co dzieje się w polskim parlamencie , to co pokazują telewizje jest od nas dalekie, jest często migawką telewizyjną trwającą niekiedy kilka minut, która mówi, że albo będzie, albo nie będzie wojny na Ukrainie, albo Putin jest zły, albo dobry, dziś albo Palikot kogoś obraził, a może Tusk czegoś nie spełnił. Czy was to na tej sali tutaj obchodzi - pytał zebranych Gawkowski. Śmiem wątpić, was interesuje czy będziecie mieli małe czynsze , czy opłaty za przedszkole będą nie za duże, czy prezydent nowo-wybrany nie powie, że wprowadza nowe podatki, bo wolelibyście, żeby nie było tych podatków, to was dzisiaj interesuje. Z takiej perspektywy na to patrzycie. Jeżeli mamy decydować, co przez cztery lata będzie się działo w lokalnej społeczności to tak ważne jest zgromadzenie wokół siebie dużej liczby partnerów.

Tym samym Sekretarz Generalny odniósł się do porozumienia, jakie podpisało na sali kilkanaście organizacji pozarządowych, stowarzyszeń i instytucji, które zgadzają się z lewicowym programem SLD. Porozumienie to nazywa się "Lewica Razem" i podpisane zostało pierwszy raz w Gnieźnie w roku 2006. Po jego podpisaniu Gawkowski miał okazję zwiedzić po raz pierwszy w życiu Gnieźnieńską Katedrę, która zrobiła na historyku, którym jest Krzysztof Gawkowski, bardzo duże wrażenie. Była też chwila na zwiedzenie gnieźnieńskiej starówki. Następnie obyło się zmaknięte spotkanie z prezydentem miasta Jackiem Kowalskim, który tego dnia został zgłoszony przez lokalne struktury na kandydata na prezydenta Gniezna już po raz trzeci.

Po południu odbyła się w Gnieźnie konwencja podsumowująca półmetek kadencji obecnych władz SLD. Niemal jednogłośnie wszyscy członkowie, którzy podlegali procedurze głosowania otrzymali wotum zaufania. W swoim przemówieniu poseł Tadeusz Tomaszewski zauważył, że należy zintensyfikować działania zarówno w wyborach samorządowych i do Europarlamentu, bo konkurencja nie zamierza stać w miejscu. Musimy budować przeświadczenie tego, co już udało nam się dokonać, pokazywać swoje sukcesy i umieć obronić każda naszą decyzję. Musimy stanowić jak do tej pory zgraną drużynę - mówił Tomaszewski. Podczas spotkaniu wręczono statuetki "Zasłużeni dla Lewicy" oraz nagrody "Złota Róża" dla aktywnych działaczy lewicowych z terenu powiatu.