Szejna: Szefem Komisji Europejskiej może zostać przyjaciel Polski

dodano 2014-03-02 20:56 w kategorii: Kraj

W niedzielę zakończył się dwudniowy Kongres Partii Europejskich Socjalistów w Rzymie. Otworzył on oficjalnie kampanię wyborczą do Parlamentu Europejskiego całej europejskiej lewicy.

W Rzymie spotkały się wszystkie partie lewicowe i ich liderzy. - SLD jako członek tej rodziny europejskiej będzie razem z innymi partiami lewicowymi maszerował do zwycięstwa europejskich socjalistów - mówił podczs niedzielnej konferencji podsumowującej Kongres PES, szef świętokrzyskiego SLD i kandydat na europosła Andrzej Szejna. I dodał: - Bo dzisiaj po zmianie, którą narzucił Traktat Lizboński, kto będzie przewodniczącym KE zależy od wyniku wyborów do PE.

Szejna podkreslił, że na Kongresie niemal jednogłośnie europejska lewica nominowała Martina Schulza jako kandydata na przyszłego szefa KE. - Martin Schulz jest bardzo dobrym przyjacielem Polski i samego Leszka Millera. Jest on gwarantem, że kiedy zostanie szefem KE zapewni odpowiednie miejsce Polski, zapewni odpowiednie interesy - zaznaczył Szejna. - Jeżeli po 25 maja rodzina europejskich socjalistów zwycięży, szefem KE będzie przyjaciel Polski - dodał. Szejna przypomniał, że rodzina żony Schulza pochodzi z Polski. - Martin Schulz zobowiązał się, że tak, jak SLD bedzie prowadził kampanię poprzez media, ale tak, jaki i SLD planuje, czyli poprzez pukanie do każdych drzwi - zapowiedział.

Szejna zaznaczył, że przesłaniem europejskich socjalistów jest to, że Unia Europejska ma wspierać kraje członkowskie i inicjatywy tam, gdzie jest to potrzebne. - Podstawą UE są gminy, powiaty - patrząc z perspektywy polskiej - państwa narodowe i regiony. I to one mają decydować przy wsparciu europejskim, co jest najlepsze i najważniejsze dla ich mieszkańców - mówił. Szef świętokrzyskiego SLD odkreślił, że Unia ma być oparta na zasadzie pomocniczości, a nie na zasadzie narzucania czegokolwiek. Program PES dla Europy to program nastawiony na postęp i rozwój. Najważniejszym wyzwaniem dla europejskiej lewicy jest tworzenie nowych miejsc pracy.