Tomasz Trela kandydatem na Prezydenta Łodzi

dodano 2014-02-08 23:04 w kategorii: Wojewódzkie

8 lutego w Sali Widowiskowej Politechniki Łódzkiej zgromadziło się około 300 zaproszonych gości, członków i sympatyków SLD, przedstawicieli łódzkiego biznesu, organizacji pozarządowych oraz świata nauki i kultury. Prezentacja trwała niecałe 30 minut i rozpoczęła się krótkim pokazem zdjęć z ostatnich dwóch lat działalności Sojuszu Lewicy Demokratycznej w Łodzi. Obecni na sali przypomnieli sobie akcję „Wakacje w mieście”, „Zerwijmy łańcuchy”, cyklicznie przeprowadzane badania ciśnienia i poziomu cukru, zwycięską inicjatywę „Łódź 2014 bez podwyżek miejskich opłat” i wiele wiele innych. W trakcie wydarzenia, swoją premierę miał pierwszy spot kandydata na prezydenta miasta, dostępny na kanale youtube TVSLD

„Dzień dobry Łódź!”

„Łódź: miasto, w którym dobrze żyć”- tymi słowami swoje wystąpienie rozpoczął Tomasz Trela, czyniąc z nich myśl przewodnią całego spotkania. W przemówieniu podkreślił, że Łódź ma piękną historię, ale jeszcze piękniejszą przyszłość, a konieczne dla miasta zmiany nie dokonują się w kilka miesięcy i wymagają planów wieloletnich. W kontekście wielkich zmian, porównał Łódź do Kopenhagi, której wejście na szczyt rankingu najlepszych miast do życia zajęło 50 lat. Tłumacząc, czym jest „miasto, w którym dobrze żyć” podkreślił znaczenie dobrej komunikacji zbiorowej, jakości przestrzeni, w której żyjemy, dostępności przedszkoli i szkół oraz bezpieczeństwa, nie tylko drogowego. Negatywnie odniósł się do stwierdzeń, że w Łodzi brakuje pieniędzy na realizację tego pomysłu, wskazując jak wiele można zrobić za niemal czteromiliardowy roczny budżet miasta i jego wielokrotności: „wiecie ile można zrobić za 40 miliardów złotych? Za 40 miliardów złotych Kopenhaga zzielenieje z zazdrości!.

„W Łodzi się da. W Łodzi można. Łódź stać. I ja nie chcę słyszeć, że jest inaczej!”

Nie zabrakło też słów krytyki pod adresem osób, które uważają, że w „Łodzi się nie da”.
„Każdy kto tak uważa, nie ma tu czego szukać. Każdy kto nie wierzy w Łódź może pukać do drzwi tej drugiej partii, tej która z niewiary w Łódź uczyniła swój kręgosłup. Tej partii, która płaci dyrektorom za narzekanie i lamentowanie przed kamerami. Tej partii, która straszy łodzian, tej partii, która kiedyś zachłysnęła się władzą absolutną, a teraz płacze jak dzieciak, któremu zabrano zabawki”- mówił ze sceny Tomasz Trela.

Dziesięć konkretów

W przemówieniu nie zabrakło oczywiście konkretnych propozycji programowych. Tomasz Trela zaprezentował dziesięć z nich:
1. Komunikacja miejska jako priorytet. Będzie bezpieczna, punktualna, czysta i tańsza – obniżka cen biletów jednorazowych i okresowych każdego roku o 10%, przez najbliższe 3 lata.
2. Rozpoczęcie budowy mieszkań komunalnych pod wynajem w ramach partnerstwa publiczno – prywatnego.
3. Zabezpieczenie terenów inwestycyjnych zaopatrzonych w plany zagospodarowania przestrzennego oraz zamrożenie wysokości podatku od nieruchomości w latach 2015-2018 jako przynęta dla przedsiębiorców.
4. Budowa dróg dojazdowych do autostrad i dróg ekspresowych.
5. 100 mln zł na przebudowę dróg gruntowych w Łodzi.
6. Konsekwentne budowanie i modernizowanie sieci dróg rowerowych.
7. Dwukrotne zwiększenie środków na zadania zgłaszane przez mieszkańców w ramach Budżetu Obywatelskiego – do blisko 80 mln zł. w 2018 r.
8. Co najmniej 20 mln zł na konieczne inwestycje w placówkach oświatowych
9. Tworzenie dodatkowych świetlic środowiskowych dla dzieci z ubogich rodzin – po jednej na każdym łódzkim osiedlu
10. Stworzenie centrów rekreacyjno – wypoczynkowych na każdej dzielnicy  (na wzór Wodnego Raju na Teofilowie, powstałego za rządów SLD).

Tomasz Trela

Urodził się w 1979 roku, jest absolwentem Wydziału Organizacji i Zarządzania Politechniki Łódzkiej. Od lutego 2010 roku jest radnym Rady Miejskiej, a od listopada 2013 roku- szefem Klubu Radnych SLD.
Jak sam podkreśla urodził się w domu, w którym łódzkość była uczona i w którym łódzkość była wyborem, ze względu na to, że jego rodzice nie są rodowitymi łodzianami, lecz spośród wielu miast wybrali właśnie Łódź.

Od wielu lat pracuje na rzecz miasta działając w stowarzyszeniach i łódzkim samorządzie. Chętnie bierze udział w społecznych inicjatywach (m.in. „Obywatelska Konstytucyjna”) oraz akcjach charytatywnych (m.in. wsparcie dla chorego Olinka http://lodz.sld.org.pl/aktualnosci/5630-biegniemy_dla_olinka.html czy pomoc dla jednej z łódzkich fundacji opiekującej się bezdomnymi zwierzętami). Angażuje się również w pomoc mieszkańcom, którzy zostali niewłaściwie potraktowani przez władze miasta (m.in. wsparcie dla przedsiębiorców http://lodz.sld.org.pl/aktualnosci/8768-kolejni_kupcy_obronieni.html , http://lodz.sld.org.pl/aktualnosci/7968-estetyka_i_miejsca_pracy_czyli_pomysly_na_lodzkie_kioski.html , czy dla mieszkańców ul. Faszynowej http://lodz.sld.org.pl/aktualnosci/8579-miasto_znow_odmawia_dialogu_apel_o_negocjacje_z_mieszkancami_ul_faszynowej.html).

W 2013 roku był inicjatorem udanej inicjatywy „Łódź 2014 bez podwyżek miejskich opłat”, dzięki której Rada Miejska podjęła decyzję o niepodnoszeniu cen biletów MPK, czynszów, opłat za wodę i ścieki i stawki podatku od nieruchomości w 2014 roku.  (informacje o inicjatywie tu: http://lodz.sld.org.pl/aktualnosci/8371-lodz_2014_bez_podwyzek_miejskich_oplat.html , a o jej zakończeniu tu: http://lodz.sld.org.pl/aktualnosci/9156-19_650_podpisow_przeciwko_podwyzkom.html i tu: http://lodz.sld.org.pl/aktualnosci/9818-dotrzymalismy_slowa_lodz_2014_bez_podwyzek_miejskich_oplat_z_poparciem_rady_miejskiej.html).

Utrzymuje bieżący kontakt z mieszkańcami podczas cotygodniowych dyżurów radnego oraz licznych inicjatyw prowadzonych na łódzkich targowiskach czy osiedlach. Jest zwolennikiem przeprowadzania solidnych konsultacji społecznych w ważnych dla miasta sprawach, bo wierzy, że łodzianie powinni mieć jak największy wpływ na podejmowane decyzje.

Materiał SLD Łódź