Joński: Niech Tusk wyjaśni za co Grad wziął milion złotych

dodano 2014-02-05 13:20 w kategorii: Kraj

Rzecznik SLD Dariusz Joński zapowiedział, że w specjalnym piśmie do premiera Donalda Tuska zażąda wyjaśnienia, za co były minister skarbu Aleksander Grad jako prezes dwóch spółek dostał milion złotych.

- Były minister skarbu tę funkcję pełnił do lipca 2012 r. W lipcu, kiedy przestał być ministrem od razu dostał dwie propozycje - został prezesem dwóch spółek. Jedni mówili, że zarabiał 50 tysięcy, inni że ok. 130 tysięcy. Tak, czy inaczej w ostatnich 18-tu miesiącach zarobił blisko milion zł - mówił Joński. I przypomniał, że Grad przez te 18 miesięcy był odpowiedzialny za budowę elektrowni jądrowej w Polsce. - Po 18 miesiącach czytamy w oświadczeniu, że pan minister zostaje odwołany zostawiając i nie tłumacząc się za co dostał milion zł - zaznaczył rzecznik SLD. I zapowiedział, że dlatego SLD złoży pismo do premiera Donalda Tuska, by szef rządu wyjaśnił, za co dokładnie pan prezes Grad wziął prawie milion zł. - Musi się z tego rozliczyć. Nie może być tak w Polsce, że kolejni politycy PO dostają intratne stanowiska, a po kilku latach odchodzą nawet nie rozliczając się z tego - dodał Joński.