Inowrocław. Marcin Pietrzak – nie ma zgody na takie wypowiedzi

Marcin Pietrzak jest wiceprzewodniczącym Rady Powiatowej Nowej Lewicy w Inowrocławiu, a obecnie kandyduje z pozycji 1. na radnego do Rady Powiatu w okręgu nr 2. W toku kampanii, wypełnionej głównie pracą wizualną, rozwieszaniem banerów i dystrybucją ulotek, uznał, że nie można nie reagować na zachowania innych samorządowców. Dał temu wyraz w oświadczeniu opublikowanym 13 marca w inowroclaw.info.pl.

„ – Odnosząc się do publicznej wypowiedzi Pani radnej Marii Żukowskiej – Wiceprzewodniczącej Rady Miejskiej Inowrocławia, wygłoszonej przy okazji podjętego tematu finansowania przez miasto metody „In vitro”, pragnę w imieniu swoim, wielu rodziców, którzy zadzwonili do mnie w tej sprawie oraz całej Nowej Lewicy wyrazić stanowczy protest i dezaprobatę wobec takiego określania dzieci, które narodziły się w wyniku zapłodnienia tą metodą.

Pani Żukowska, będąc  dyrektorką II Liceum Ogólnokształcącego im. Marii Konopnickiej w Inowrocławiu w sposób haniebny użyła sformułowania: „wiele uczniów mamy, którzy powstali tą metodą”. Znam przynajmniej kilka par, które dzięki właśnie „In vitro” może cieszyć się z potomstwa i tylko oni sami wiedzą co musieli przeżyć i ile przejść, żeby mogli zostać rodzicami.

Wypowiedź Pani Marii Żukowskiej jest nie na miejscu, bulwersująca, obraźliwa i godząca zarówno w same dzieci jak i ich rodziców. Człowiek, nieważne jak został poczęty to jest istotą ludzką i należy mu się szacunek. Dlatego, po takiej wypowiedzi, zarówno tym dzieciom, jak i ich rodzicom należą się publiczne przeprosiny i sprostowanie przez Panią radną swoich słów.

Ponadto nasuwa się pytanie, skąd u Pani dyrektor szkoły taka wiedza, kto spośród uczennic i uczniów istnieje dzięki tej metodzie?

Marcin Pietrzak
Wiceprzewodniczący Rady Powiatowej Nowej Lewicy
w Inowrocławiu”

Opr. nim, 17 marca 2024 r.

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!