Poseł Wziątek o planach rządu dla wojska w 2014 r.: widzimy wiele słabości

dodano 2014-01-15 14:43 w kategorii: Kraj

Sojusz Lewicy Demokratycznej ocenił plany i priorytety ministra obrony narodowej Tomasza Siemoniaka dla wojska w 2014 roku. Jak podkreślił podczas konferencji prasowej poseł SLD Stanisław Wziątek z sejmowej komisji obrony narodowej, w planach ministra jest „dużo błędów i słabości”. Odniósł się w ten sposób m.in. do wprowadzanych zmian w systemie dowodzenia i kierowania siłami zbrojnymi. Wziątek podkreślił, że SLD te plany już wcześniej oceniał krytycznie. – Ale jeżeli decyzja została już podjęta to musi być dobrze wprowadzona w życie. Zalecam panu ministrowi szczególne zwrócenie uwagi na wdrożenie konkretnego, szczegółowego plan w zakresie systemu dowodzenia – powiedział poseł Sojuszu. Stanisław Wziątek odniósł się także do planu rządu wycofania w tym roku polskich wojsk z Afganistanu. Jak podkreślił poseł, Sojusz o takiej potrzebie mówił już w 2008 r. Tymczasem rząd zwiększył wówczas swoje zaangażowanie w misji w Afganistanie do 3,6 tys. żołnierzy. – Było błędem przejęcie prowincji Ghazni, przejęcie odpowiedzialności za bezpieczeństwo całego obszaru, w którym nasze oddziały się znalazły – ocenił Wziątek. Jego zdaniem, teraz należy spojrzeć, co po sobie zostawią polscy żołnierze w Afganistanie. Wziątek stwierdził m.in., że pomoc rozwojowa była minimalna, a stosunek tamtejszej ludności cywilnej nie zawsze jest przyjazny.

Poseł SLD zauważył również, że rząd na modernizację polskich sił zbrojnych wyda w najbliższych latach ogromne pieniądze – 139 mld zł. Przypomniał, że ten priorytet rządu został zaakceptowany ponad podziałami politycznymi. Jak jednak zauważył Stanisław Wziątek plan modernizacji armii „,musimy tak wdrażać, aby polska gospodarka na tym skorzystała”. – To nie mogą być takie zakupy, które pozwalają wzmacniać gospodarki zewnętrzne – zauważył polityk i jako przykład podał, że mundury polskich żołnierzy szyte są w Bangladeszu i Chinach.

- Chcemy współpracować w zakresie obrony narodowej. Panie ministrze, proszę przyjąć te uwagi jako nie takie, które mają obnażać  słabość, ale takie, które są do wykorzystania, żebyśmy mieli poczucie bezpieczeństwa naszego kraju – apelował do ministra obrony narodowej Stanisław Wziątek.