Sojusz razem z Krajową Partią Emerytów i Rencistów

dodano 2013-12-30 11:38 w kategorii: Informacje

Sojusz Lewicy Demokratycznej podpisał porozumienie programowe o ścisłej współpracy z Krajową Partią Emerytów i Rencistów. To kolejne – po Unii Pracy - ugrupowanie  na lewicy, które będzie wspólnie działało z SLD.

Dokument o współpracy dzisiaj w siedzibie SLD w Warszawie podpisali Przewodniczący SLD Leszek Miller oraz Przewodniczący Krajowej Partii Emerytów i Rencistów Tadeusz Staniewski. – SLD jako jedyna partia przedstawia program socjalny, który broni najuboższych, a właśnie większość emerytów i rencistów do takiej grupy należy. Będziemy z Sojuszem wspólnie zabiegać o ochronę najuboższych – powiedział po złożeniu podpisu pod dokumentem o ścisłej współpracy szef KPEiR Tadeusz Staniewski.

Przewodniczący SLD Leszek Miller przypomniał, że w październiku 2013 r. Sojusz podpisał umowę koalicyjną o współpracy politycznej z Unią Pracy, a wcześniej - w czerwcu 2013 r. SLD był organizatorem Kongresu Lewicy, na którym pojawili się przedstawiciele ponad 80 organizacji lewicowych.  - Będziemy przedstawiać ze wszystkimi naszymi partnerami wspólny program. Między innymi niebawem razem z KPEiR przedstawimy projekt karty dla seniora – zapowiedział Leszek Miller. Według założeń karta ta ma określać obowiązki państwa wobec osób starszych, a także wskazać usługi publiczne, do których muszą mieć oni zapewniony dostęp – w obszarach takich jak zdrowie, kultura, zabezpieczenie społeczne czy opieka.

Podpisane dzisiaj porozumienie zakłada także współpracę SLD i KPEiR w nadchodzących wyborach – do Parlamentu Europejskiego, samorządowych oraz parlamentarnych.